El concepte d’Europa, una realitat geogràfica, cultural i política diversa, té les seves arrels primer en la romanitat i després en la Cristiandat medieval. Tanmateix, és a partir del segle XVI, amb el Renaixement i la Reforma, en el moment en què les seves nacions comencen a tenir un paper rellevant en l’evolució de la humanitat, que es generalitza l’ús del terme.
I un dels elements que contribuirà a conformar aquesta realitat plural -alhora que en serà també un dels seus fruits més sòlids- és el notariat, simbiosi precisament dels dos fonaments jurídics que han configurat Europa, el dret romà i el canònic. Nascut als segles XII-XIII, el notari esdevindrà a partir d’aleshores garant de la seguretat jurídica i moderador i àrbitre de les relacions entre els ciutadans.
Per això, els protocols conservats a l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona, un dels primers arxius notarials del món juntament amb els de Gènova o París, esdevenen un testimoni privilegiat per explicar un aspecte significatiu de la història de Barcelona: aquell que posa en relació la capital catalana amb el ventall ampli de ciutats i països que han configurat la secular realitat europea, des de l’època baixmedieval fins a l’actualitat.
Aquesta exposició virtual, amb una selecció de trenta-tres documents agrupats en sis eixos temàtics, vol contribuir a fer evident aquest rol del notariat barceloní en relació amb Europa. Així, s’hi mostren documents representatius tant del comerç medieval de tot tipus, amb els ports mediterranis o atlàntics, com del procés d’industrialització al segle XIX, passant per documents de caire cultural, artístic o social, tots de transcendència europea i redactats en diferents idiomes del continent.